Een warmtenet is essentieel in de overgang van Brugge naar klimaatneutrale warmte, maar het is niet het enige antwoord. Om het beleid wetenschappelijk te onderbouwen kreeg Kelvin Solutions de opdracht een warmtezoneringskaart voor Brugge te ontwikkelen. Die kaart werd in primeur aan minister Crevits voorgesteld.
“De warmtezoneringskaart geeft voor de verschillende buurten en wijken aan welke klimaatneutrale verwarming in principe het goedkoopst wordt. Dankzij deze wegwijzer kan de stad goed doordachte keuzes maken.” Lies Debbaut, Projectcoördinator SHIFFT bij de stad Brugge
Bij het ontwikkelen van de warmtezoneringskaart zijn twee duurzame concepten bestudeerd: een warmtenet in combinatie met een basisniveau van isolatie naast individuele oplossingen zoals een warmtepomp waarbij doorgedreven renovatie noodzakelijk is. Voor elk van deze warmteconcepten werd de totale kost voor elke wijk of straat berekend.
“Uit de studie blijkt dat tegen 2050 voor bijna 75% van de warmtevraag een warmtenet de goedkoopste vorm is van duurzame verwarming. Doorgedreven isoleren is in historische gebouwen erg moeilijk. Daarom is een warmtenet in bijna de volledige binnenstad de beste optie.” Hartwin Leen van Kelvin Solutions
Vlaams minister Crevits kwam het bestaande warmtenet in Brugge bekijken.
"De warmtezoneringskaart toont aan dat een nog groter warmtenet de verstandigste keuze is voor de lange termijn voor een stad als Brugge vol beschermde historische gebouwen. Het is met zulke lokale investeringen dat Vlaanderen zijn klimaatdoelstellingen zal kunnen halen.”
Fier dat we deze opdracht succesvol hebben kunnen afronden, samen met de stad Brugge! Dat het een doorstart mag betekenen voor nieuwe stappen in de richting van verduurzaming van energie in Brugge!
Bron: Focus & WTV